Mange har utelampene påskrudd døgnet rundt både hjemme og på hytta – selv når de sover eller er bortreist. Dersom en nabo får lyset fra nabotrappa eller blinkende julelys inn soveromsvinduet, er dette plagsomt og kan føre til søvnvansker.
På fjellet og i hyttefelt forsvinner en del av kosen når det er for mye kunstig lys, da det blir vanskeligere å se stjerner, planeter og nordlys på nattehimmelen. Lysforurensning på fjellet har vært diskutert kraftig i senere tid, og hyttefolket begynner endelig å bli mer bevisst på å begrense lyskildene.
Bruken av LED-lyspærer har vært med på å øke lysforurensningen, da de har et blåhvitt lys og lyser sterkere enn tradisjonelle lyspærer.
Konsekvensene av lysforurensning kan også være sløsing av energi og påvirkning av dyr og planter – lyset kan endre adferden til mange arter. Eksempelvis trakk nyklekkete skilpadder i Florida mot lyset på veiene istedenfor nedover mot havet, der lyset fra månen normalt gir gjenskinn (nå har de skjermet lyset, slik at skilpaddene går riktig vei). Lysforurensning gjør det i tillegg vanskeligere for astronomer å gjøre observasjoner av nattehimmelen med nok vitenskapelig kvalitet, da dette krever en mørkest mulig himmel.
Tiltak mot lysforurensning
Ifølge regjeringen må lysforurensing unngås, og belysningen må ikke blende, forvrenge fargene, skape trafikkfarlige forhold eller være til sjenanse for naboer, andre brukergrupper eller insekt- og dyreliv. Kommunene bør også ha en bevisst holdning til hvilke områder som ikke bør belyses av hensyn til for eksempel naturopplevelser.
For å begrense mengden av lysforurensning, kan du bruke lysarmaturer som bare retter lyset nedover, ha lysstyrken på laveste nivå og ikke sette opp flere lyskilder enn du trenger. Vær bevisst på disse tingene, så får vi en litt bedre verden.